Arkivet

Kosttillskott är en tickande bomb
- 2016-08-09

Mitt i Tyresö
Läs artikeln som pdf

En tickande ohälsobomb menar Arne Ljungqvist om att allt fler tar kosttillskott för att bli snyggare. - Folk är inte ens medvetna om att de får i sig farliga dopningssubstanser. Det är för jäkligt, säger dopningsjägaren.
ASolna Arne Ljungqvist har kämpat mot fusket inom idrotten sedan 70-talet. Idag är elitidrotten förhållandevis ren trots det som händer i Ryssland, menar han. Istället har missbruket av dopningsklassade substanser spritt sig till de vanliga motionärerna.

- Folk beställer hej vilt på internet, säger Arne Ljungqvist.

Men de dopningsklassade substanserna säljs även i vanliga butiker, där de marknadsförs som kosttillskott.

- Folk petar i sig mer och mer preparat för att bli större och starkare och snyggare, säger Arne Ljungqvist.PROBLEMET ÄR ATT många tillskott innehåller steroider utan att det framgår av innehållsförteckningen.

- Folk är inte ens medvetna om att de får i sig farliga dopningssubstanser. Det är för jäkligt, säger Arne Ljungqvist.

När 634 kosttillskott analyserades på dopningslaboratoriet i Köln för några år sedan innehöll 15 procent av dem hälsovådliga, dopningsklassade substanser.

Arne Ljungqvist vill se en uppstramning av regelverket kring kosttillskotten.

- Människor måste få veta vad det är de stoppar i sig. I dag kan man producera vad man vill utan någon som helst kontroll, säger han.

Dopningsjägaren efterlyser även en bredare diskussion. Till en början bör man definiera vad ett kosttillskott är och om våra kroppar verkligen behöver dem.

- Man kommer långt med hård träning och rätt mat. Eventuella tillskott ska ordineras av läkare, säger Arne Ljungqvist.

Enligt uppgifter från SVT dopar sig 300 000 svenskar. De flesta är vanliga motionärer.

- De riskerar sin hälsa, säger Arne Ljungqvist.

Allvarliga hormonella störningar, psykiska problem och hjärt- och kärlsjukdomar är bara några av bi verkningarna som finns.

Den skenande användningen av kosttillskotten är ett av Sveriges största missbruksproblem just nu, tycker Moderaternas idrottspolitiska talesman Saila Quicklund.

Regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att försöka strama upp regelverket. Men det är inte tillräckligt, enligt Saila Quicklund som istället vill se en nationell oberoende dopningsorganisation.

- Vi ser hur missbruket går allt längre ner i åldrarna.

Ungdomstränare rekommenderar till och med kosttillskott till barn och ungdomar, säger Saila Quicklund.REGERINGEN MÅSTE agera nu istället för att dela ut pekpinnar för stillasittande, anser hon. Kommunernas miljö- och hälsoskyddsenheter som ansvarar för tillsynen hinner inte med.

- Det är för mig anmärkningsvärt att tar tio år innan man får ut ett läkemedel på marknaden, av hälso- och kvalitetsskäl, medan det är fritt inflöde från Asien av kosttillskott som innehåller både läkemedels- och dopningklassade substanser, säger Saila Quicklund.Arenastaden

Får en staty mot dopning

● Arne Ljungqvist vill ena sportvärlden och samhället i kampen mot dopning.

● En serie bronsskulpturer kommer att placeras runt om i världen som symboler för det anti-dopningsarbete som återstår att göra, främst vad gäller folkhälsa.

● Skulpturerna föreställer en klassisk segergest, men också ett finger på vars topp ett blodprov tas för ett dopningtest.

● Fastighetsbolaget Fabege engagerar sig i kampen mot dopning och finansierar en av skulpturerna som kommer att placeras i Arenastaden i Solna våren 2018.

● Arne Ljungqvist siktar även på att till hösten inrätta en anti-dopningsprofessur på KI med tvärvetenskaplig inriktning.


Tillbaka